Arrangementer

En rekke arrangementer og aktiviteter blir arrangert av FOKUS og medlemsorganisasjoner i løpet av 16-dagers kampanjen. Nedenfor finner du en oversikt over planlagte arrangementer.

21. november

Seminar: Vold mot kvinner i krig og konflikt

21. november arrangerer MiRA-senteret et webinar som setter søkelyset på volden kvinner utsettes for, både i krig og i kjølvannet av krig og konflikt. Webinaret strømmes og er gratis. Påmeldingsfrist: 19. november.

Når: 10.00 – 11.30

Hvor: Digitalt

Seminar: Skyggepandemien: Seksuelle rettigheter i krisetider

I samarbeid med Senter for Likestilling på UiA i Kristiansand skal Sex og politikk  snakke om boka «Kvinnehelse i krisetid», skrevet av tidligere Sex og Politikk-ansatt Kristine Bjartnes. Arrangementet fokuserer på økende motkrefter mot arbeid for kjønn og likestilling, og på viktigheten av forskning og akademia i kampen mot seksuell og kjønnsbasert vold i krisetid.

Når: 13.00-14.30

Hvor: Campus Kristiansand

Apell og markering av den internasjonale dagen mot vold mot kvinner

Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF) avdeling Innlandet, i samarbeid med Likestillingssenteret og Soroptimistene, markerer den internasjonale dagen mot vold mot kvinner med appell og utdeling av materiell.

22. november

Foredrag: Kvinnenes fred i Colombia

I samarbeid med Litteraturhuset i Trondheim inviterer IKFF til foredrag med Britt Schumann.

Kvinnenes sterke innsats for freden i Colombia har fått lite medieomtale. Britt Schumann er forfatteren av «Kvinnenes fred i Colombia». I boka møter vi både kvinner som deltok i fredsforhandlingene, og kvinner som på ulike vis var ofre for konfliktene. De forteller selv hvilken betydning fredsavtalen har hatt for dem.

Når: 19.00 – 21.00

Hvor: Litteraturhuset i Trondheim

25. november

Opplysning av bygninger i oransje

25. november er FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner, og markerer starten på 16-dagers kampanjen. 25. november markerer også dagen for FNs kampanje Orange Day. 

I forbindelse med den internasjonale dagen mot vold mot kvinner og Orange Day lyssettes kjente bygninger over hele verden for å «Orange the World». Fra Sametinget til Holmenkollen, Grieghallen, Nobels fredssenter og flere av Norges utenriksstasjoner, vil Norge lyses opp i oransje. 

Når: 00.00 – 23.59

Hvor: Rundt om i Norge og verden.

Markering av internasjonal dag for avskaffelse av vold mot kvinner: Stopp menns vold mot kvinner! Kvinne, Liv, Frihet!

Kvinneorganisasjoner og kvinnenettverk i Oslo inviterer til markering av FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner 25. november!

Oppmøte på Eidsvolls plass.

Når: 13.15

Hvor: Eidsvolls plass

Filmvisning og panelsamtale: Forebygge vold og overgrep – et blikk på utøveren

Selv om vi har arbeidet systematisk med vold og overgrep over flere år, har det vært satt inn få tiltak for å jobbe med de som utøver volden. Under årets markering av den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner skal Alliansen Rød Knapp sette søkelyset på nettopp utøveren.
 
Vi åpner arrangementet med visning av den prisvinnende dokumentaren «Raseri bak lukkede dører» (2022) av Deeyah Khan. I dokumentaren intervjuer Khan menn som har utsatt sin partner for grov vold, deres pårørende, ofre og behandlere. Etter filmvisningen får vi digitalt besøk av filmskaperen selv, som deltar i et intervju om tematikken.

Når: 14.30-17.30

Hvor: Kunstnernes Hus

STUNTS: Orange Trondheim

Sammen med Feministhuset i Trondheim setter IKFF Trondheim ut 70 par oransje sko på Nordre. Oransje er FNs symbolfarge for 16-dagerskampanjen. Ideen om å male sko og plassere dem i offentligheten ble født i Mexico av kunstneren Elina Chauvet. I 2009 satte hun ut 33 sko i byen Juárez. Dette er byen som har fått tilnavnet “Byen som dreper kvinner. Senere har ideen spredd seg til mange land og byer, også Trondheim. 

27. november

Skyggepandemien: Seksuelle rettigheter i Krisetider

I samarbeid med Senter for tverrfaglig kjønnsforskning skal Sex og Politikk snakke om boka «Kvinnehelse i krisetid». Arrangementet fokuserer på de økende motkrefter mot arbeid for kjønn og likestilling, og på viktigheten av forskning og akademia i kampen mot seksuell og kjønnsbasert vold i krisetid.

Mer informasjon kommer.

Når: 13.00-14.30

Hvor: Universitetet i Oslo

29. november

Frokostseminar: Digital vold mot kvinner og jenter - en trussel mot demokratiet

Under årets 16-dagerskampanje settes det fokus på digital vold. Digital vold utgjør en alvorlig trussel mot kvinners ytringsfrihet. I en tid der det er viktigere enn noensinne å være til stede online for å få gehør, er det skremmende hvor enkelt motstandere kan true kvinner til taushet ved hjelp av digitale verktøy.
 

Kunstig intelligens gjør det mulig å bytte ansikt og etterligne stemmer til virkelige mennesker, for eksempel i pornografisk innhold. Kvinnelige politikere, journalister og andre meningsbærere er særlig utsatt, men det kan ramme hvem som helst. Det haster med å få på plass lovverk og virkemidler som beskytter mot digitale overgrep.

 
Når: 08.30-10.00
 
Hvor: Kulturhuset (Boksen), Oslo

30. november

Kvinnestemmer fra Afghanistan: 20 års rettighetskamp forgjeves?

Var den 20 år lange kampen for friheter og rettigheter forgjeves? Og hvordan ble det for de som fremdeles lever i landet? International Association of Women in Radio and Television (IAWRT), sammen med sin afghanske søsterorganisasjon, presenterer noen av kvinnene som stod bak disse reformene, og derfor havnet høyt på Talibans dødsliste i de dramatiske dagene i 2021.
 
Når: 18.00-19.30
 
Hvor: Litteraturhuset, Oslo

7. desember

Filmvisning: Backlash: Misogyny in the Digital Age

FOKUS and the Embassy of Canada would like to invite you to a screening of the documentary “Backlash: Misogyny in the Digital Age” at Kunstnernes Hus on November 7. The screening is part of the annual 16 Days of Activism against Gender-Based Violence.
 
Backlash: Misogyny in the Digital Age is a Canadian documentary on the impact of digital gender-based violence. It was released in 2022 and is directed by Léa Clermont-Dion and Guylaine Maroist. The documentary is described as “a shocking story of four women leaders whose lives are overturned by cyberviolence. They share a common cause: refusing to be silenced”.
 
Lofthus Samvirkelag serves pizza to all attendees from 16.30. Canada’s ambassador to Norway, Mrs. Amy Baker, will take the stage at 17:00 to open the event.
 
Når: 16.30-19.00
 
Hvor: Kunstnernes Hus, Wergelandsveien 17