En høygravid 10-åring

«Vi var fire unge gutter som løp fra landsbyen til helsestasjonen med Aiki liggende oppå skuldrene våre. Hun var bare 10 år, høygravid og den lille kroppen hennes skulle føde, men barnet kom ikke ut. Smertene hennes var uutholdelige. 10 år gammel ble hun utsatt for kidnapping, voldtekt og måtte gifte seg med overgriperen. Vi kom oss til helsestasjonen, men både hun og barnet var døde. Den dagen bestemte jeg meg for at jeg skulle bli lege.»

Amin, Etiopia.

Bilde: Jazzmany/ Shutterstock.com

 

Fakta om barneekteskap, mødredødelighet og fistel:​

Tall viser at 650 millioner kvinner i verden ble gift før de fylte 18 år. Hvert år blir over 12 millioner jenter i verden giftet bort som barn. Det betyr at 33 000 jenter giftes bort hver eneste dag. Rapporter viser at dette tallet øker under Covid-19-pandemien.

Rundt 808 kvinner og jenter dør hver eneste dag som følge av svangerskap, fødsel og utrygg abort. Det utgjør én kvinne hvert andre minutt. De aller fleste av disse dødsfallene kunne ha vært unngått.

Fistel er noe som kan oppstå etter langvarig press mot underlivet på kvinner og jenter som er for små og for unge til å føde, eller hvor det har oppstått komplikasjoner og keisersnitt ikke er tilgjengelig. Fistel kan også oppstå etter grove voldtekter, særlig i tilfeller hvor det er blitt brukt gjenstander. Fistel gir inkontinens, svært sterke smerter, infeksjoner og andre alvorlige medisinske tilstander, i tillegg til at kvinnene og jentene oftest blir utstøtt i lokalsamfunnet. Dette er realiteten til mange kvinner og jenter som blir voldtatt. I flere av tilfellene sprekker også endetarmen slik at både urin og avføring renner. Fistel kan i de fleste tilfeller behandles med operasjon, men svært få har tilgang til slik behandling. En million kvinner lever i dag med fistel.

Facebook
LinkedIn
Email