På flukt

«Henting av vann er noe av det farligste jeg kan gjøre. Jeg gruer meg hver gang. For en uke siden ble jeg voldtatt på vei tilbake fra vannposten uten at noen hjalp meg. Folk reagerer ikke lenger. Hendene må vaskes oftere og det gjør at jeg må hente mye mer vann. Jeg var også redd for vold og overgrep før, men etter at pandemien kom har det blitt enda verre og ingen steder er trygge, verken inne eller ute.»

Mary, flyktningleir i Uganda

Trebarnsmoren flyktet fra plyndringer, voldtekter og nedslaktning av folk i landsbyen hvor de bodde i Sør-Sudan. Hun kom seg over grensen til Nord-Uganda og flyktningleiren der. – Vi kunne ikke være hjemme lenger fordi folk ble slaktet ned, og vi måtte bare komme oss unna, forteller hun. – Veien hit til flyktningleiren var heller ikke ufarlig og søsteren min mistet livet underveis, men heldigvis klarte vi til slutt å komme oss over grensen til det vi trodde var et trygt sted. Men nå er det snart like farlig å bo her med den økte trusselen om vold og overgrep.

Bilde: kursat-bayhan/ Shutterstock.com

Fakta om kvinner på flukt:

Kvinnelige migranter og kvinner på flukt opplever en økt risiko for vold og seksuelle overgrep. Særlig utgjør krig og krisesituasjoner en større fare for vold i alle former mot kvinner og jenter. Dette er blant annet en konsekvens av en økning i tilstedeværelsen av væpnede styrker og nedgang i sikkerhetstiltak og at de sosiale strukturene i samfunnet bryter sammen. Partnervold har en stor forekomst blant flyktninger. Samtidig har kvinner og jenter, som bor i flyktningleirer, en økt fare for å bli stengt inne med sin voldsutøver uten tilgang til hjelpetjenester eller et sosialt nettverk. Rapporter viser at partnervold i tillegg har økt ytterligere under covid-19-pandemien. International Rescue

Facebook
LinkedIn
Email